Thessalonikicityguide.gr


    Χρήσιμες πληροφορίες

Προσθήκη στα αγαπημένα Τεταρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020  
Δήμητρα Παπαδήμα Save page as pdf   send   print

Εύα ΜαράΣυνέντευξη Δήμητρας Παπαδήμα

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 17/03/2014

Της δημοσιογράφου Εύας Μαρά

"Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΚΡΥΒΕΙ ΒΑΘΙΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΜΙΑ ΔΕΣΠΟΙΝΙΔΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ"

ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΔΗΜΑ: ΗΘΟΠΟΙΟΣ – ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ - ΠΟΙΗΤΡΙΑ

Δήμητρα ΠαπαδήμαΓεννημένη στην Αθήνα, η Δήμητρα Παπαδήμα σπούδασε θέατρο και κλασικό χορό για να διαγράψει έκτοτε μια αξιοπρεπή πορεία 25 ετών στο χώρο της υποκριτικής με αξιόλογες επιλογές και επιτυχημένες συνεργασίες σε τηλεόραση και θέατρο.

Οι καλλιτεχνικές της ανησυχίες επεκτείνονται και στο χώρο της συγγραφής με 10 πεζογραφήματα και 2 ποιητικές συλλογές στο ενεργητικό της.

Η γνωστή ηθοποιός - πρωταγωνίστρια ανεβάζει αυτό τον καιρό έναν ρόλο ζωής στο Θέατρο "Αθήναιον", υποδυόμενη τη συγκλονιστική "Δεσποινίς Μαργαρίτα", ένα έργο βαθιά αναρχικό, αντι-εξουσιαστικό, διαχρονικό και επίκαιρο όσο ποτέ!

Κυρία Παπαδήμα, σας καλωσορίζουμε με ιδιαίτερη  χαρά στη Θεσσαλονίκη και στο Θέατρο "Αθήναιον" με αφορμή, βέβαια, τις παραστάσεις του έργου "Δεσποινίς Μαργαρίτα" - όπου πρωταγωνιστείτε - σε σκηνοθεσία του συζύγου σας, Γιάννη Μποσταντζόγλου. Θα θέλαμε να μας δώσετε, εν συνόψει, το στίγμα της παράστασης.
Καλημέρα σας! Σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως, κυρία Μαρά! Ομολογώ, πως είμαι και εγώ χαρούμενη που βρίσκομαι για άλλη μια φορά στη Θεσσαλονίκη με μια πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση, τη "Δεσποινίς Μαργαρίτα" - η οποία έκανε λαμπρή πρεμιέρα στην Κύπρο - και τώρα φιλοξενείται στο Θέατρο "Αθήναιον"  για 8 μόνο παραστάσεις στις 13, 14, 15, 20, 21, 22 Μαρτίου με διπλές τα Σάββατα! Η σκηνοθετική επιμέλεια ανήκει στο Γιάννη Μποσταντζόγλου και μαζί μου παίζει στο ρόλο του μαθητή, ένας καλός φίλος και συνεργάτης, ο Πέτρος Πέτρου.

Πρόκειται για μια πικρή κωμωδία, ένα σατυρικό έργο, σωστά;
Ακριβώς, το έργο αποτελεί μια πικρή, τραγελαφική και σατυρική κωμωδία με κεντρικό θέμα την εξουσία σε όλες τις μορφές της.

Πού έγκειται η επικαιρότητα του έργου και η δυναμική του;
Πρόκειται για ένα καθόλα διαχρονικό και - όσο ποτέ - επίκαιρο έργο, το οποίο διαπερνά πολλά ανθρώπινα μηνύματα δια στόματος της "Δεσποινίδας Μαργαρίτας". Το έργο αποτελεί - επί της ουσίας - μια βαθιά ενδοσκόπηση!

Μάλιστα! Ποια είναι, αλήθεια, η "Δεσποινίς Μαργαρίτα"; O θεατής συναντά στοιχεία της προσωπικότητάς του, ένα κομμάτι του "είναι" του στην ηρωίδα;
Aσφαλώς! Εκτιμώ, μάλιστα, ότι ο καθένας μας κρύβει βαθιά μέσα του μια "Δεσποινίδα Μαργαρίτα"... Η  "Δεσποινίδα Μαργαρίτα" είναι μία τραγική προσωπικότητα, μια σεξομανής και ανικανοποίητη "μέγαιρα", όπως Δήμιος και Εξουσία μαζί, θύμα και πιόνι του συστήματος ταυτόχρονα! Το ίδιο το έργο δεν είναι τίποτε άλλο από μια έκρηξη καταπιεσμένων συναισθημάτων από την ηρωίδα.

Είναι σκόπιμο, πιστεύετε, ότι η εξουσία εκπροσωπείται εδώ από μία εκπαιδευτικό, την "Δεσποινίδα Μαργαρίτα";
Δεσποινίς ΜαργαρίταΒεβαίως! Καθόλου τυχαίο, διότι το παιχνίδι της εξουσίας ξεκινά - ως γνωστόν - από την εκπαίδευση, νομίζω!

Ποια στοιχεία της προσωπικότητάς σας συναντάτε επί σκηνής στην Δεσποινίδα Μαργαρίτα;
Χμ, ναι! Η Δεσποινίδα Μαργαρίτα είναι ένα φοβερά μοναχικό πλάσμα, το ίδιο κι εγώ! Δε θεωρώ τον εαυτό μου τύπο της συμβίωσης.

Αλήθεια, πόσο δύσκολη ή όχι ήταν η ισορροπία μεταξύ της λογικής και του συναισθήματος που εκπροσωπεί εύστοχα η "Δεσποινίς Μαργαρίτα";
Να σας πω την καθαρή αλήθεια, έτσι κάπως είμαι ως άνθρωπος!

Επικοινωνία με τον εαυτό σας ή με το κοινό νιώθετε επί σκηνής;
Στη σκηνή - και ντρέπομαι που το λέω - επικοινωνώ με τον ίδιο μου τον εαυτό... αυτή είναι η αλήθεια!

Ακολουθεί περιοδεία, ποια η συνέχεια της παράστασης μετά το πέρας των παραστάσεων στη Θεσσαλονίκη;
Το έργο θα φιλοξενηθεί μετά τις εδώ 8 παραστάσεις στην Αθήνα!

Το επόμενο επαγγελματικό σας βήμα, κυρία Παπαδήμα;
Ετοιμάζουμε πάλι μαζί με το Γιάννη Μποσταντζόγλου για το καλοκαίρι ένα γνωστό έργο του πατέρα του, του Μποστ, τη "Μαρία Πενταγιώτισσα". Επίσης, να σας ενημερώσω ότι μόλις κυκλοφόρησε η δεύτερη ποιητική μου συλλογή, η οποία αποτελείται από 55 ερωτικά μου ποιήματα με τίτλο "Ένας απρόσμενος καλεσμένος" από τις εκδόσεις "Γαβριηλίδη"  σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Κάποια απωθημένα ως καλλιτέχνης ή ως άνθρωπος;
Όχι , δεν έχω απωθημένα γενικώς!

Ποιες συνεργασίες σας, θεωρείτε, σταθμούς στην 25άχρονη θητεία σας ως ηθοποιός;
Εύα Μαρά, Δήμητρα ΠαπαδήμαΣίγουρα θα αναφερθώ στην συνεργασία μου στο θέατρο με τον Γιώργο Κιμούλη (τον οποίο και θεωρώ μέγιστο θεατράνθρωπο) και φυσικά τη συνεργασία μου με το Θύμιο Καρακατσάνη και τέλος με το σύζυγό μου, το Γιάννη Μποσταντζόγλου.

Ποιες αναμνήσεις θυμάστε έντονα από την καριέρα σας;
Πολλές θετικές αλλά και αρνητικές όπως για παράδειγμα τα γνωστά συναδελφικά πισωμαχαιρώματα.

Ποια η ειδοποιός διαφορά ενός καλλιτέχνη από έναν απλό άνθρωπο;
H μόνη διαφορά είναι ότι ο καλλιτέχνης είναι ευτυχής (τυχερός), διότι έχει την πολυτέλεια να εκφράζεται επί σκηνής...

Η Δεσποινίς Μαργαρίτα είναι ένα ανικανοποίητο πλάσμα, εσείς πώς νοιώθετε ως άνθρωπος;
Εγώ, μπορώ να σας πω ότι είμαι συμφιλιωμένη με τον εαυτό μου και τη μοναξιά μου απόλυτα, και κατά συνέπεια είμαι ήρεμη και ικανοποιημένη ως άνθρωπος!

Υπάρχουν φοβίες που βιώνετε έντονα στη ζωή σας;
Όχι, φοβίες... όπως ο θάνατος κλπ δεν με διακατέχουν ,απλώς με τρομάζει και με ανησυχεί - όχι τόσο η λεγόμενη κρίση - αλλά η κατάντια μας ως άνθρωποι και όλη αυτή η απάνθρωπη κατάσταση, στην οποία μας έχουν οδηγήσει!

Πώς προσδιορίζεται, εσείς προσωπικά, την ευτυχία;
Προσωπικώς, πιστεύω, ότι δεν υπάρχει ευτυχία, αλλά μόνο στιγμές ευτυχίας που ζούμε όλοι μας!

Εκτιμάτε, ότι μπορεί το θέατρο να εξιλεώσει την κατάσταση αυτή της κρίσης αξιών και της αθλιότητας στην οποία έχουμε τελευταίως επησέλθει;
Όχι, πιστεύω ότι το θέατρο έχει απομυθοποιηθεί πλέον!

Πώς ατενίζετε το μέλλον της χώρας που βιώνει στο έπακρο την οικονομική κρίση, ως ευαισθητοποιημένος καλλιτέχνης;
Θέλω,απλώς να ελπίζω! Δεν είμαι, βέβαια, αισιόδοξη ως άνθρωπος, τολμώ να πω!

Εν κατακλείδι, ποιο το προσωπικό σας μότο για τη ζωή;
"Τα πάντα ρει" του Ηράκλειτου, θα σας έλεγα!!!

Σας ευχαριστώ θερμά, κυρία Παπαδήμα, για την άκρως ενδιαφέρουσα και φιλική συνέντευξή μας! Καλή Επιτυχία στη "Δεσποινίς Μαργαρίτα" και σε εσάς προσωπικά καθώς και σε όλες τις καλλιτεχνικές σας απόπειρες στο μέλλον!
Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Μαρά!   Συνεντεύξεις
Σταύρος Δουκουζγιάννης
Σταύρος ΔουκουζγιάννηςΑνατρεπτικός, απρόβλεπτος, απολαυστικός γοητευτικά ταλαντούχος, πολυδιάστατος, πρωτοποριακός, ιδιαιτέρως  ξεχωριστός, αυτοδίδακτος εναλλακτικός ηθοποιός με στόφα κωμικού και έμφυτο, πληθωρικό χιούμορ ...μα κυρίως αυθεντικός και τολμηρός ως άνθρωπος, αλλά και ως καλλιτέχνης.
Άσπα Καλλιάνη
Άσπα ΚαλλιάνηΌταν η ώριμη και ευφυής Μιλλερική συγγραφή συναντά την τολμηρή, ευαίσθητη και συνάμα δυναμική και ευρηματική σκηνοθετική ματιά τότε υπογράφεται η ασφαλής επιτυχία της θεατρικής μεταφοράς ενός αριστουργηματικού συγγραφικού έργου, όπως αυτό του εν λόγω Σπασμένου Γυαλιού.
Share

Facebook Follow us on Twitter  Youtube channel 

    Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Σεπτέμβριος 20
ΚυΔεΤρΤεΠεΠαΣα
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
       
Αναζήτηση εκδήλωσης
 έως Προσφορές Thessaloniki City Guide 

Άδεια Creative Commons
Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας χορηγείται με άδεια
Creative Commons
Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα

Τρόποι διαφήμισης της επιχείρησής σας
Θέσεις εργασίας | Site map | Όροι χρήσης / Πολιτική Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Credits
Συνήθεις Ερωτήσεις

©  2011-2020 thessalonikicityguide.gr
Πολιτιστικός και Τουριστικός
Οδηγός της Θεσσαλονίκης


Powered by NetGraphics