Thessalonikicityguide.gr


    Χρήσιμες πληροφορίες

Προσθήκη στα αγαπημένα Τριτη, 25 Ιουνίου 2019  
Αλέξανδρος Αβρανάς Save page as pdf   send   print

Εύα ΜαράΣυνέντευξη Αλέξανδρου Αβρανά

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 07/11/2013

Της δημοσιογράφου Εύας Μαρά

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΝΑΣ "ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΓΥΡΟ ΛΕΟΝΤΑ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

"Η κοινωνία μας - χρόνια τώρα - ζει μέσα σ' ένα ψέμα, σε καλογυαλισμένες αλήθειες και εθελοτυφλεί να δει και να αποδεχθεί την αλήθεια που την οδήγησε μέχρι εδώ."

Δίχασε, προβλημάτισε, αλλά κατάφερε να κατακτήσει με την ταινία του "Miss Violence" τους κριτικούς αποσπώντας τον Αργυρό Λέοντα στο πλέον αξιοκρατικό φεστιβάλ της Βενετίας και να αναδείξει τον ελληνικό κινηματογράφο σε διεθνές επίπεδο.

Ο λόγος για τον νεαρό πρωτοποριακό έλληνα  σκηνοθέτη - σεναριογράφο - εικαστικό - φωτογράφο, Αλέξανδρο Αβρανά που επικοινώνησε με απόλυτη επιτυχία τον ελληνικό κινηματογράφο στην Ευρώπη και βραβεύτηκε επαξίως για την ταινία του "Miss Violence" με διπλό βραβείο, αυτό της σκηνοθεσίας και αυτό του καλύτερου ηθοποιού. Έναν οραματιστή της τέχνης του κινηματογράφου που πίστεψε στο δικό του όνειρο, το κυνήγησε, το κατέκτησε και συνεχίζει ακλόνητος το ταξίδι του στην 7η τέχνη με στόχο να κερδίσει το στοίχημα να φέρει τον κόσμο πίσω στις κινηματογραφικές αίθουσες!
 
Κύριε Αβρανά, με ιδιαίτερη χαρά αλλά και υπερηφάνεια ως Έλληνες σας καλωσορίζουμε στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την βραβευμένη με  Αργυρό Λέοντα ταινία σας, "Miss Violence" στο 70ο Φεστιβάλ της Βενετίας. Δώστε μας το στίγμα της ταινίας που κατέκτησε το Β' βραβείο και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στο πλέον σημαντικό και αξιοκρατικό φεστιβάλ της Βενετίας. Ποιο ήταν το ζητούμενο για εσάς .όταν ετοιμάζατε την ταινία;
Αλέξανδρος ΑβρανάςΌταν έκανα την ταινία, προσπαθούσα να καταλάβω και διερωτόμουν για ποιόν λόγο αυτοί οι άνθρωποι -ενώ η πόρτα του σπιτιού είναι ανοιχτή , δεν την ανοίγουν να φύγουν και ουσιαστικά να ξεφύγουν από την κόλαση που ζουν, όπως ακριβώς νιώθω για τους Έλληνες, χρόνια τώρα, που δεν επαναστατούν ενάντια στην απεχθή πραγματικότητα που ζουν και δεν φέρνουν την προσωπική τους ευθύνη για την υπάρχουσα κατάσταση.
 
Πολλοί μίλησαν για σκληρή ταινία, για σκληρή ιστορία! Τι απαντάτε εσείς; Θεωρείτε ότι η κοινωνία θα πρέπει κάποτε να δεχθεί τη σκληρή, ωμή πραγματικότητα...αφού αυτή αποτελεί ρεαλισμό;
Βεβαίως ...Η κοινωνία μας, δυστυχώς - χρόνια τώρα - ζει μέσα σ' ένα ψέμα, σε καλογυαλισμένες αλήθειες και εθελοτυφλεί να δει και να αποδεχθεί την αλήθεια που την οδήγησε μέχρι εδώ. 
 
Πώς γεννήθηκε η ιδέα της ταινίας "Miss Violence";
H αφορμή για την ταινία στάθηκε η συγκλονιστική ιστορία που άκουσα στο Βερολίνο για την αυτοκτονία ενός 5χρονου κοριτσιού, γεγονός που με προβλημάτισε και με ευαισθητοποίησε, σκεπτόμενος ποιός είναι ο λόγος που μπορεί να οδηγήσει τόσο νέα άτομα-τα οποία δεν έχουν δει τίποτε ακόμη στον κόσμο- στην αυτοκτονία. Έτσι ένιωσα την ανάγκη, αν θέλετε, να μιλήσω για την συγκλονιστική αυτή  ιστορία θεωρώντας ότι φέρνω κι εγώ την ευθύνη γι' αυτό.
 
Επομένως πρόκειται για μια αληθινή, ρεαλιστική ιστορία!
Ακριβώς!
 
Και η ταινία κατακτά επαξίως το β' βραβείο, τον "Αργυρό Λέοντα" στο πλέον αξιοκρατικό διεθνές φεστιβάλ της Βενετίας, αποσπώντας συνολικά 4 βραβεία και διθυραμβικές κριτικές δικαιώνοντας και προβάλλοντας στο εξωτερικό τον ελληνικό κινηματογράφο! Πού, πιστεύετε, στηρίζεται η επιτυχία της; 
Νομίζω στην αλήθεια της ιστορίας της...ότι η ταινία είναι ειλικρινής!!!

Miss Violence

Τι σημαίνει για έναν νέο νεωτεριστή καλλιτέχνη, όπως εσάς-που πορεύεται αποκλειστικά με τις δικές του δυνάμεις και  το δικό του όραμα- ένα τέτοιο σημαντικό βραβείο, αυτό του "Αργυρού Λέοντα¨" και μάλιστα στο ξεκίνημά του; Αποτελεί ίσως μια δικαίωση;
Ασφαλώς, αποτελεί μια δικαίωση για έναν δημιουργό και επιβεβαίωση της δουλειάς του, αλλά κυρίως αποτελεί  ενίσχυση την πεποίθησης ότι μπορεί κανείς να κατακτήσει το στόχο του με τις δικές του αποκλειστικά δυνάμεις -χωρίς δημόσιες σχέσεις και γνωριμίες, αρκεί να πιστέψει σ' αυτό που κάνει και  να μην χάνει ποτέ την ελπίδα του και την πίστη στον εαυτό του!
 
Μετά τη βράβευσή σου στο Φεστιβάλ της Βενετίας, τι αναμένετε από το ελληνικό κοινό;
Έχω μεγάλη πίστη και εμπιστοσύνη στο ελληνικό κοινό και ελπίζω ότι θα επικοινωνήσει η ταινία με το ελληνικό κοινό! Θεωρώ δε, ότι φέρουμε ,όλοι εμείς οι δημιουργοί, την ευθύνη που το κοινό έχει φύγει από τις κινηματογραφικές αίθουσες και αισιοδοξώ ότι θα το φέρουμε πάλι πίσω, αφού -όμως- αυτό  πειστεί!

Ποιο το προσωπικό σας όραμα για τον ελληνικό κινηματογράφο;
Εμένα μ' ενδιαφέρει μόνον η αλήθεια! Μ' ενδιαφέρει να μπορεί η τέχνη να συμβαδίζει με την εποχή μας, να μπορεί να την αναλύει και να την κρίνει, αν θέλετε...έτσι ώστε όλοι μαζί να συμπορευθούμε σ' ένα καλύτερο αύριο!

Miss Violence

Αυτό αποτελεί και τον στόχο σας ως δημιουργό;
Σαφέστατα!

Το επόμενο επαγγελματικό σας βήμα;
Η δουλειά που ετοιμάζω είναι - στο θέατρο - και αφορά στην "Ιστορία του Ζωολογικού Κήπου του Άλμπι" στο Θέατρο Βασιλάκου.

Miss Violence

Εν κατακλείδι, πώς βλέπει ένας πολυβραβευμένος πρωτοποριακός σκηνοθέτης, όπως εσείς, το μέλλον του ελληνικού κινηματογράφου; Ευοίωνο ή δυσοίωνο;
Είμαι αισιόδοξος ότι ο ελληνικός κινηματογράφος από την εποχή του "Κυνόδοντα" και μετά έχει να δώσει πολλά και εκτιμώ ότι το νέο κύμα των ελλήνων σκηνοθετών, νιώθουμε την ευθύνη και εγώ προσωπικά  να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε να φέρουμε πάλι τον κόσμο πίσω στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Καλή συνέχεια, κύριε Αβρανά στο ταξίδι σας στην 7η Τέχνη με συνεχείς επιτυχίες, διεθνείς διακρίσεις και βραβεία!!!
Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Μαρά!

Miss Violence


   Συνεντεύξεις
Μιχάλης Χατζηαναστασίου
Μιχάλης ΧατζηαναστασίουΜια πολυσχιδής, χαρισματική καλλιτεχνική προσωπικότητα με έντονο ταμπεραμέντο που αγγίζει την ιδιοφυΐα, με ανήσυχο και καινοτόμο πνεύμα, ένας "αιρετικός" διανοητής της Τέχνης, ένας μουσικός ειδικής βαρύτητας και αισθητικής, ένας ανένταχτος, ανατρεπτικός καλλιτέχνης, άναρχος - αλλά και απόλυτα  πειθαρχημένος στη δική του νομοτέλεια - έξω από νόρμες και στεγανά- που ...απλά απογειώνει τις νότες σε Υψηλή Τέχνη και ερεθίζει το συναίσθημα.
Σταύρος Παρχαρίδης
Σταύρος ΠαρχαρίδηςΈνας ακαταπόνητος και χαρισματικός, πολυσχιδής καλλιτέχνης  - δημιουργός (σκηνοθέτης - ηθοποιός - σεναριογράφος - ηθοποιός - συγγραφέας) της Θεσσαλονίκης, ο οποίος τολμά,  αναζητά, επιμένει, δημιουργεί, οραματίζεται σ' ένα αέναο ταξίδι της τέχνης στο χρόνο με δυναμική καλλιτεχνική πορεί(κινηματογραφική, θεατρική, τηλεοπτική) με σημαίνοντες σταθμούς προάγοντας πυρετωδώς τον πολιτισμό της πόλης μας - αλλά και της χώρας μας εκτενέστερα!

Share

Facebook Follow us on Twitter  Youtube channel 

    Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Ιούνιος 19
ΚυΔεΤρΤεΠεΠαΣα
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Αναζήτηση εκδήλωσης
 έως Προσφορές Thessaloniki City Guide 

Άδεια Creative Commons
Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας χορηγείται με άδεια
Creative Commons
Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα

Τρόποι διαφήμισης της επιχείρησής σας
Θέσεις εργασίας | Site map | Όροι χρήσης / Πολιτική Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Credits
Συνήθεις Ερωτήσεις

©  2011-2019 thessalonikicityguide.gr
Πολιτιστικός και Τουριστικός
Οδηγός της Θεσσαλονίκης


Powered by NetGraphics