Thessalonikicityguide.gr


    Χρήσιμες πληροφορίες

Προσθήκη στα αγαπημένα Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019  
Αναστασία Μουτσάτσου Save page as pdf   send   print

Εύα ΜαράΣυνέντευξη Αναστασίας Μουτσάτσου

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 12/07/2013

Της δημοσιογράφου Εύας Μαρά

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΟΥΤΣΑΤΣΟΥ: "ΜΙΑ ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ ΣΤΟ ΕΝΤΕΧΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ"

"Έχω κάνει ίσως πίσω, αλλά ποτέ ‘φθηνό’ συμβιβασμό, γιατί δεν μου άφησε η ακριβή μου συνείδηση".

Αναστασία ΜουτσάτσουΜία από τις πλέον σημαντικές φωνές της έντεχνης μουσικής σκηνής που μας ταξιδεύει μοναδικά - επί μακρόν - στα μονοπάτια του ποιοτικού ελληνικού τραγουδιού αναζητώντας διαρκώς νέα μουσικά ηχοχρώματα, δρόμους και εμπειρίες.

Η Αναστασία Μουτσάτσου ανήκει στην κάστα εκείνη "των ταγμένων στην τέχνη" καλλιτεχνών  που μένουν ασυμβίβαστοι, ακέραιοι και αλώβητοι - μα κυρίως αδιάφοροι - μπροστά στις σειρήνες του ευτελισμού του ελληνικού τραγουδιού και της μουσικής...της εποχής.

Ξεκινώντας μέσα από τα "Κύματα- Κρύσταλλα", τα "Μυστικά Σημάδια", "τα "Ζωγραφιστά Τραγούδια", την "Πορφύρα Καμπαγιά" ,θα περάσει στα "Τόσα αν", "Τους Αγίους Τόπους της Καρδιάς", "Τα Γυάλινα Παλάτια" και το "Τελευταίο Αντίο"¨ για να φτάσει στο "Το Μεγάλο Θυμό" και τα "Ανίσχυρα Ψεύδη".

Γεννημένη στις 14-3-1961 στο χωριό "Βελανίδια" της Λακωνίας -όπου περνά τα παιδικά της χρόνια-θα εγκατασταθεί (σε ηλικία 15 ετών) μαζί με την οικογένειά της μόνιμα στον Πειραιά.

Απόφοιτη του Ωδείου του Κ. Κλάβα, θα λάβει μαθήματα κιθάρας και φωνητικής για να ξεκινήσει δειλά -δειλά την ενασχόλησή της με το τραγούδι και τη μουσική, αρχικά μέσα από μικρά φιλικά γκρουπάκια για να συνεχίσει λίγο αργότερα -επαγγελματικά πια - πλάι σε μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως τη Γλυκερία, τους Λαθρεπιβάτες, το Γιάννη Νικολάου, το Βασίλη Καζούλη και την Αθηναϊκή Κομπανία και να φτάσει έως και σήμερα να μας εκπλήσσει  ευχάριστα με τις μουσικές προσεγγίσεις, περιπλανήσεις και "ακριβές" επιλογές της!

"Mε αφορμή τη συναυλία της με το Νότη Μαυρουδή στη Μονή Λαζαριστών και την καλοκαιρινή περιοδεία τους σε όλη την Ελλάδα".

Πώς προκύπτει το τραγούδι στη ζωή σας και τι σημαίνει για εσάς μουσική, κυρία Μουτσάτσου; Ταξίδι ψυχής, τι ακριβώς;
Το τραγούδι μπήκε στη ζωή μου εντελώς φυσικά λίγο μετά το σχολείο κι η μουσική τώρα πια για μένα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχής μου.

Ποια τα μουσικά σας ακούσματα - ερεθίσματα;
Μεγάλωσα με παραδοσιακά τραγούδια και στη συνέχεια παρακολούθησα τα διάφορα ρεύματα της εποχής μου, έντεχνο, ροκ, λαϊκό τραγούδι.

Ποια η ειδοποιός διαφορά μεταξύ ενός καλλιτέχνη και ενός απλού ανθρώπου, πιστεύετε;
Ο καλλιτέχνης είναι ένας απλός άνθρωπος που απλά υπηρέτησε το ταλέντο του… Δεν νομίζω ότι υπάρχουν σύνορα σ’ αυτό. Κάθε άνθρωπος έχει ένα ταλέντο, αρκεί να κατευθύνει το ενδιαφέρον του στην αναζήτησή του.

Η αγάπη αξίζει για ό,τι χάνει κανείς για χάρη της!  Τι θυσιάσατε, λοιπόν, εσείς, προς χάριν της τέχνης και τι αυτή σας χάρισε;
Τίποτα δεν θυσίασα. Είμαι ένας τυχερός άνθρωπος που έκανα το ταλέντο μου επάγγελμα. Αν εν το έβλεπα θα ήμουν αχάριστη.

Πιστεύετε στο διαχωρισμό ποιοτικού και εμπορικού τραγουδιού;
Πιστεύω στο τραγούδι το εμπνευσμένο και καταλαβαίνω την αναγκαιότητά του, όπως θεωρώ άχρηστο το ανέμπνευστο που φτιάχτηκε με γνώμονα το κέρδος οποιασδήποτε μορφής, οικονομικό, δημοσιότητα κλπ.

Η έκπτωση στην Τέχνη και τον Πολιτισμό που υφίσταται σήμερα, σε ποιο βαθμό -εκτιμάτε- ότι επηρεάζει την ποιότητα της;
Αναστασία Μουτσάτσου - Εύα ΜαράΗ τέχνη δεν επηρεάζεται από τις «εκπτώσεις»…  Απλά σε τέτοιες περιόδους χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εκτιμηθεί, αφού η θολούρα που δημιουργείται την κάνει κάπως δυσδιάκριτη.   

Οι περίοδοι κρίσης αποτελούν γόνιμο έδαφος για δημιουργία. Σας βρίσκει σύμφωνη αυτή η θεωρία;
Κατά την γνώμη μου αυτό ισχύει σε έναν βαθμό, αρκεί η κρίση να μην είναι μια συνεχής κατηφόρα που δεν ξέρεις που θα φτάσει, όπως τώρα, που σε αρκετούς  ανθρώπους, λείπουν τα στοιχειώδη. Τότε δεν νομίζω ότι σκέφτεται κανείς την δημιουργία, απλά προσπαθεί να επιβιώσει. 

Το ταλέντο αρκεί να χτίσει καριέρα ενός καλλιτέχνη στην εποχή μας;
Στην εποχή μας και σε όλες τις εποχές, νομίζω πως εκτός από το ταλέντο χρειάζεται και η καρδιά και το μυαλό. Το ταλέντο από μόνο του μπορεί να είναι ακόμα και καταστροφικό.

Πόσο ρόλο, πιστεύετε, παίζουν οι επιλογές ενός καλλιτέχνη στην καριέρα του;
Νομίζω πώς οι επιλογές δίνουν το στίγμα του καλλιτέχνη. Άλλωστε και η άρνηση των επιλογών είναι μια επιλογή…

Υπήρξαν στιγμές στην καριέρα σας που κάνατε έκπτωση ή κάποιον  φθηνό συμβιβασμό;
Δεν θα το έλεγα έκπτωση πως αλλιώς να προχωρήσεις αν επιμένεις ότι η ζωή είναι μόνο αυτό που έχεις μέσα στο κεφάλι σου και τίποτε άλλο. Έχω κάνει ίσως πίσω αλλά ποτέ «φτηνό» συμβιβασμό γιατί δεν με άφησε η ακριβή μου συνείδηση. 

Πώς αξιολογείτε την καθεστηκυία οικονομική κατάσταση κρίσης - που τόσο έντονα βιώνουμε ως λαός - σήμερα;
Αυτό που αυτή τη στιγμή περνάει η χώρα μας είναι εφιαλτικό. Και δεν μπορεί να μιλάει κανείς για πολιτισμένη χώρα όταν τόσοι άνθρωποι ψάχνουν στα σκουπίδια για να φάνε, ούτε όταν οι ηλικιωμένοι περιμένουν να τελειώσει η λαϊκή για να μαζέψουν αυτά που πετούν οι μανάβηδες.

Και φυσικά πώς να αξιολογήσω το ότι  κάποιοι διατάσουν  το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης , αφού προηγουμένως την χρησιμοποίησαν πολλά χρόνια για κομματικό όφελος, ρίχνοντάς μας  βορά στα μεγάλα συμφέροντα και παράλληλα πετώντας τόσους εργαζόμενους στην ανεργία. 

Εάν ο κόσμος ήταν γεμάτο καλλιτέχνες, θα ήταν ασφαλώς καλύτερος! Μήπως θα έπρεπε οι καλλιτέχνες να πάρουν το τιμόνι της πολιτικής;
Ο κόσμος θα έπρεπε να είναι γεμάτος από καλούς ανθρώπους. Αυτό θα ήταν το καλλίτερο. Και φυσικά δεν πιστεύω ότι οι καλλιτέχνες είναι καλλίτεροι από τους άλλους. Όλοι λίγο – πολύ έχουμε τα ελαττώματα μας. Είναι θέμα παιδείας και για να αλλάξει ο κόσμος πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που μεγαλώνουμε κι αυτά που μας διδάσκουν ως σημαντικά στη ζωή.

Μετά την ολοκλήρωση της καλοκαρινής σας περιοδείας σε όλη την Ελλάδα, έχετε δρομολογήσει το επόμενο επαγγελματικό σας βήμα;
Το σχεδιάζω....!!!

Σας ευχαριστούμε θερμά, κυρία Μουτσάτσου, για την ειλικρινή, φιλική και ενδιαφέρουσα συζήτησή μας και να σας ευχηθούμε να είναι μακρύ το ταξίδι σας στην Ιθάκη της Μουσικής με αναρίθμητες επιτυχίες, μουσικές ανησυχίες και εμπνεύσεις! Καλή περιοδεία! Καλό, "Μουσικό" Καλοκαίρι!
Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι Καλό Καλοκαίρι σε όλους μας!!! 

   Συνεντεύξεις
Δημήτρης Κωνσταντινίδης
Δημήτρης ΚωνσταντινίδηςΤους ήρωες της Γοργόνας του συγκλονιστικού, άκρως επίκαιρου, ενδιαφέροντος βιβλίου του Παναγιώτη Γκούβερη 'Μην κλαις, ρε Γοργόνα" ζωντανεύει με την πλέον έντεχνη ευφυή, αλλά και ευαίσθητη σκηνοθετική του ματιά ο χαρισματικός δημιουργός - καλλιτέχνης Δημήτρης Κωνσταντινίδης (Σκηνοθέτης - Ηθοποιός) στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης "Αυλαία" για 2 μοναδικές βραδιές στις 4 και 5  Νοεμβρίου στις 9μμ. με τη θεατρική του ομάδα "Πλαταγή".
Μαρία Στεφάνου
Μαρία ΣτεφάνουΈνα από τα πιο γλυκά πλάσματα του θεάτρου κάνει την εμφάνισή του και φέτος και μάλιστα με δύο διαφορετικές παραστάσεις! Είναι η θεατρική παραγωγός Μαρία Στεφάνου που θα μας ενθουσιάσει και φέτος με τις δημιουργίες της. Αυλαία σηκώνει στις 17 Οκτωβρίου το έργο της “Ο Χάρτινος Κόσμος” στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη και στις 2 Νοεμβρίου το έργο “Ένα Βήμα τη Φορά” στο Θέατρο Αθήναιον.
Share

Facebook Follow us on Twitter  Youtube channel 

    Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Νοέμβριος 19
ΚυΔεΤρΤεΠεΠαΣα
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Αναζήτηση εκδήλωσης
 έως Προσφορές Thessaloniki City Guide 

Άδεια Creative Commons
Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας χορηγείται με άδεια
Creative Commons
Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα

Τρόποι διαφήμισης της επιχείρησής σας
Θέσεις εργασίας | Site map | Όροι χρήσης / Πολιτική Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Credits
Συνήθεις Ερωτήσεις

©  2011-2019 thessalonikicityguide.gr
Πολιτιστικός και Τουριστικός
Οδηγός της Θεσσαλονίκης


Powered by NetGraphics